Tyrkia reiser: Tyrkiske frokostretter

Sider

Tyrkiske frokostretter

Tyrkisk mat er kanskje kjent for sine kebaber og mezes, men det er ett aspekt ved tyrkisk matkultur som alltid fanger oppmerksomheten til matelskere: Tyrkisk frokost.

Den vanligste typen tyrkisk frokost en besøkende i Tyrkia ville spise er serpme kahvaltı, som oversettes til "frokostpålegg", ettersom de delte tallerkenene spres utover i hver ende av bordet for å nytes i ro og mak.

På et typisk tyrkisk frokostbord finner du en rekke oster, oliven, syltetøy, grønnsaker, brød og små retter med spekemat, alt forankret rundt en deilig eggerett, noe som resulterer i det som virkelig er en ettermiddagsfest. Selv om innholdet i en tyrkisk frokost kan variere, er hver serpme kahvaltı alltid et syn å se. Her er noen av de enestående rettene du definitivt bør prøve på ditt neste tyrkiske frokosteventyr.

Sucuklu Yumurta

Mens spekemat som pølse er et vanlig syn på mange europeiske frokostbord, ligner ingen helt på den tyrkiske sucuken. Sucuk, eller sujuk, er laget av biff og blandet med hvitløk og andre krydder under gjæringsprosessen for en sterk, godt krydret smak. Kast litt sucuk i en panne med litt smør og egg kokt over lav varme, og det du har er tyrkisk sucuklu yumurta, en velsmakende frokostrett med høyt proteininnhold.

Menemen

Hvis sucuklu yumurta er for tung for en eggerett å basere det tyrkiske frokostbordet på, kan det være lurt å prøve menemen. Menemen er en tradisjonell tyrkisk frokostrett som består av egg, tomater, grønn paprika og ulike duftende krydder stuet i olje og ofte servert i en kobberpanne for å dele med alle ved bordet. Spekemat, men oftere tilsettes hvitost eller kaşarost for en mer solid rett. Resultatet er en kremet, rik puré med tomatsmak som du kan smøre på toast eller simit, tyrkiske bagels toppet med ristet sesam.

Çılbir

En annen eggrett som ofte sees på tyrkiske frokostbord er çılbır. For çılbır serveres posjerte egg på en seng av hvitløkyoghurt, ofte toppet med pepperinfundert smør. Çılbır var en favoritt blant de osmanske sultanene, og dens rike tekstur gjør den fortsatt til en populær tallerken for enhver tyrkisk frokost.

Pisi

Mens tradisjonelt brød er en selvfølge på ethvert tyrkisk frokostbord, er pişi i dag en annen delikatesse. Pişi er ganske enkelt stekt deig laget av mel, gjær, melk, egg, smør, salt og sukker. Det kan ganske enkelt beskrives som en velsmakende smultring. Spises sammen med en rekke oster, syltetøy (reçel) eller hasselnøttsjokoladepålegg gir deg den perfekte kombinasjonen av søte og salte smaker.

Kuymak

Kuymak, en annen rett som hovedsakelig kombineres med brød, er en velsmakende blanding av maismel, smør og smeltet ost. Kuymak er en vanlig frokostspesialitet i Svartehavsregionen i Türkiye. For å være sikker på at kuymak er tilberedt riktig, se etter lange strenger med smøraktig ost som strekker seg fra gaffelen. Kuymak er et av de mest dekadente tyrkiske frokostpåleggene og uten tvil den perfekte løsningen for tom mage.

Etter hvert som det tyrkiske kjøkkenet sprer seg over hele verden, blir flere og flere kjent med appellen til den klassiske tyrkiske frokosten. Selv om den er kjent for sine fotogene oster og ferske råvarer, tilbyr den tyrkiske frokosten også en rekke unike tradisjonelle retter du ikke bør gå glipp av når du er i Tyrkia